Welkom



Welkom,


Deze blog heb ik ontwikkeld voor de differentiatieminor die ik volg. Ik zit in het eerste jaar van de opleiding Communicatie. In dit blok volg ik de cursus "Trendwatcher en Conceptontwikkelaar". Op deze blog zijn de individuele opdrachten die ik dit blok heb uitgevoerd te vinden. Veel tekst staat er op, dus veel leesplezier toegewenst!



  • Trendanalyse



  • Conceptontwikkeling


  • Conceptlancering


  • 23 mei 2011

    THEORIE: Trendanalyse

    Hoe zien de doelgroepen van de toekomst eruit en welke ontwikkelingen staan ons nog allemaal te wachten? Deze vragen/interpretaties van en over de toekomst staan ook wel bekend onder de naam ‘trendwatching’.

    Bij trends wordt er vaak direct gedacht aan mode, dat heb ik persoonlijk ook. Een nieuw kleurtje, een apart vormgegeven bankstel, een trendy kapsel  of modieuze bril. Trends zijn echter breder en te vinden in alle geledingen van de maatschappij. Van de mode tot de politiek, van de vakman tot de boekhouder. Een trend is een verandering in de houding ten opzichte van het bestaande en het algemeen aanvaarde in de eigen omgeving. Een trend vult een leegte, brengt een oplossing, vernieuwt en voelt aan als een ontdekking.

    Wat is een trend?
    Voordat je kunt weten hoe je trends watcht, moet je je eerst afvragen wat een trend nu eigenlijk is.
    Volgens Fons Maenhoudt (schrijver van Trends herkennen,begrijpen en herkennen) is een definitie van een trend moeilijk te verwoorden.  “Iedereen heeft er een eigen mening over en ervaart de trend vanuit zijn eigen leefwereld, grotendeels bepaald door opvoeding, omgeving, werkomstandigheden, maatschappelijke positie et cetera.” 

    Een trend is  dus een ontwikkeling in een bepaalde richting. Een trend heeft altijd met maatschappelijke levensomstandigheden te maken, het is een verandering in de houding ten opzichte van het bestaande en het algemeen aanvaarde binnen de eigen omgeving.
     Om deze omschrijvingen te verduidelijken en om ze in te kunnen delen, heeft Hilde Roothart een manier ontwikkeld om trends in tijd in te kunnen delen.

     Het analyseren van trends
     Er zijn dus meerdere methodes om trends te kunnen analyseren. Waar ik jullie meer over ga vertellen is de ‘Futuring Methode’. Hilde Roodhart gebruikt hierbij Trend research, Value research en Future research.

    Het onderzoeken van trends
    Vaak begint trendonderzoek met het verzamelen van allerlei actuele gegevens, maar in eerste instanties verduidelijken die fragmenten niets. Inzicht in wat belangrijk is op de korte en wat op de lange termijn is bij het onderzoeken van trends onontbeerlijk. [1]
    Korte termijntrends kunnen worden onderscheiden in product- en markttrends. Een producttrend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product en de markttrend beweegt zich op markt- of op brancheniveau.
    Bij consumententrends is de consument de bepalende factor. Het gaat hier niet meer zozeer om producten maar om gedrag, voorkeuren en behoeften.

    Bij Trend research kijkt men dus naar de verschillende niveaus die te onderscheiden zijn: Microtrend, Maxitrend en Megatrend. Ze worden in de vorm van een piramide neergezet, wat dus de trendpiramide heet.


    De trendpiramide
    Het plaatsen van trends in een kader wordt dus gebruik gemaakt van de Trendpiramide. De redenen waarom trendpiramides worden gebruikt is:
    -Een trend plaats te kunnen geven. 
    -Nieuwe ontwikkelingen worden vastgelegd in een trendpiramide. Het is dan duidelijk wat de reikwijdte van een trend is en de samenhang tussen de verschillende trendniveaus duidelijk wordt.Ook maken bedrijven gebruik van de Trendpiramide om zo de omgeving te analyseren en dus business te creëren.

    Het  selecteren van trends
    De volgende stap in het proces is het Value Research. Translator vermeldt dat op basis van overeenkomsten in waarden is de enige manier om er achter te komen welke trends belangrijk zijn voor een bedrijf, welke trends vertaald moeten worden en welke ongemoeid moeten worden gelaten. [2]

    Keuzes kunnen worden gemaakt aan de hand van de identiteit van de onderneming of de waarden van het merk. Ik heb gevonden dat Trendslator  hierbij gebruik maakt van bestaande onderzoeken naar de identiteit of merkwaarden. Vanuit het perspectief van Trendslator kan worden gekeken naar de relatie tussen ontwikkelingen in de tijd en de plaats die het bedrijf of het merk inneemt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gedrag, persoonlijkheid, karakter en het erfelijk materiaal van de organisatie.

    Ook hier stelt men zich bij de verschillende niveaus zich verschillende vragen af.
    -Microniveau: “Waar zijn we goed in?” (Gedrag)
    -Maxiniveau: “Wat vinden we belangrijk?” (Karakter)
    -Meganiveau: “Waar komen we vandaan?” (Erfelijke materiaal)


    Het vertalen van trends
    De laatste stap in dit proces is de Future research, ook wel Future Vision genoemd. Hierbij maakt men gebruikt van:
    -Social vision
    -Consumer vision
    -Market vision

    Hier komen de Trend en Value research bij elkaar door de trends te vertalen. Social Vision is de markttrend, consumer vision de consumententrend en Market vision de maatschappelijke trend.

    Het gaat om de consequenties van trends en ontwikkelingen voor de bedrijfsactiviteiten bij het vertalen van trends. Dit onderdeel kan volgens Translator op verschillende niveaus worden uitgevoerd. [3]
    -Maatschappelijke ontwikkelingen worden naar het bedrijf vertaald in de vorm van scenario’s
    -Consumententrends worden naar het bedrijf vertaald in de vorm van strategieën.

    Het ontwikkelen van een voorstelling van de toekomst is het doel van scenario-ontwikkeling en bij strategie-ontwikkeling is het beschrijven en verbeelden van inzichten over veranderend consumentengedrag het doel. [4] Dan is er tot slot ook conceptontwikkeling. Daarbij worden kansen in de markt concreet gemaakt.

    Visietrechter
    De Visietrechter is een instrument om de laatste fase van Future research mee in te vullen. Hierbij wordt de Trendpiramide, en de verschillende niveaus, omgedraaid. [5]

    Theoretisch, in een ideale situatie, wordt begonnen met het ontwikkelen van een visie op de lange termijn. Nieuwe inzichten over consumentengedrag worden gebruikt voor het ontwikkelen van een visie op de middellange termijn. Als laatste worden op basis van marktinzichten concepten gecreëerd. Scenario’s voor de toekomst worden op die manier stapsgewijs getrechterd naar strategieën voor veranderend consumentengedrag en toepasbare concepten voor de korte termijn.


    TRENDWATCHER I: Adjiedj Bakas

    Adjiedj Bakas

    ‘’Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt”

    In 1963 werd Adjiedj Bakas geboren in een onderwijzersgezin in Suriname. Met wortels in drie continenten is hij feitelijk overal thuis. Hij is koppelt vakmanschap en kennis aan een grote dosis humor. Zijn eigen trendpraktijk leidt hij en  benut eigen onderzoek en dat van verschillende andere (inter)nationale partners en partijen. In Utrecht studeerde hij Nederlands (specialisatie Communicatiekunde) en treedt momenteel als gastdocent op voor verschillende universiteiten en hogescholen in o.a. Nederland, Abu Dhabi, Sjanghai, Londen, Suriname en Recife (Brazilië).[1]

    Bakas is een trendwatcher die op een humoristische manier ons inzicht geeft in onze boeiende wereld. Wat voor kleding dragen wij bijvoorbeeld over twintig jaar: burqa’s of toch naveltruitjes? Wonen we gezellig door elkaar of sluiten we ons allemaal op in ons eigen zwarte, blanke, beige of brunette getto? Waarom heet West-Europa over niet al te lange tijd Eurabia?
    Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, strategiesessies en andere oploopjes. Ook in deze tijden van economische teruggang is Bakan provocerend en altijd positief [2]. Zijn motto is dan ook: “Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt”. In 2009 werd Bakas verkozen tot “Trendwatcher van het Jaar 2009” en in 2008 “Zwarte Zakenman van het Jaar 2008.”
    Bakas is een echte rasoptimist. Zo zegt hij: “Voor mijn oma was het huishoud en in haar jeugd een fulttime job, zonder koelkast, diepvries, stofzuiger, wc, wasmachine of supermarkt. Nu doe je het huishouden in een fractie van tijd. Wat een geweldige vooruitgang, toch?” Dat de mensheid steeds weer vooruitgaat is waar Bakas op hamert. Ook dat iedere crisis weer een vooruitgang wordt, ook al raken mensen erdoor van de leg. “Kijk naar de feiten: er is minder honger op de wereld dan ooit tevoren, er zijn minder oorlogen. De mensheid is rijker dan ooit en de welvaart is beter verspreid. De mens is een geweldig inventief beestje!”

    In zijn boek ‘De Toekomst van de Liefde’ meldt hij dat een vierde van de Nederlanders eenzaam is, dat 30% van de Amerikanen minder vrienden heeft dan 20 jaar geleden, dat 20% van de Amerikanen zelfs helemaal geen intieme vrienden heeft. Eenzaamheid wordt volgens Bakas een van de grootste thema’s van de komende tijd. Zo hamert hij ,ondanks zijn aanstekelijke optimisme, ook op “de achterkant van de vooruitgang”.  “In en tijd met meer communicatie-mogelijkheden dan ooit tevoren, voelen meer mensen dan ooit zich eenzaam”.  Volgens Bakas is geluk is maakbaar en een kwestie van verstandige keuzes maken. “Ongelukkige mensen krijgen net zoveel kansen op geluk als gelukkige mensen. Maar ongelukkige mensen zien dit vaak niet”.

    Bakas verbindt economische en spirituele thema’s op en een energieke manier met elkaar, dat is uniek aan hem. Het boek ‘The Future of Faith’ maakt duidelijk dat hij stelt dat economische trends parallel lopen met spirituele trends. Wat hij hierin voorspelt is de opkomst van de “Personal God,” een door ieder individu zelf samengesteld godsbeeld. Dit  past bij het groeiende bewustzijn bij mensen. [3] De milieubeweging wordt door hem de “Groene Kerk” genoemd en voorspelt dat dit in de 21e eeuw de grootste kerk ter wereld gaat worden.

    Hij inspireert jaarlijks circa 200.000 mensen in verschillende landen met circa 200 lezingen. Zijn lezingen zijn serieus,prikkelend, populair-wetenschappelijk, uitdagend en humoristisch, doordat hij onderzoeksinformatie over trends koppelt en de toekomst aan entertainment.

    De lezingen kunnen verschillende thema’s hebben.
    -Voor ondernemers kan hij spreken over toekomstgericht ondernemerschap
    -Voor bankiers kan hij spreken over het bankieren van de toekomst.
    -Voor IT-ers kan hij spreken over de rol van IT in de leefstijlen van mensen
    -Voor bouwers en ontwikkelaars kan hij spreken over bouwen voor de toekomst.

    Maar hij kan ook spreken over trends op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg en over de toekomst van het openbaar bestuur.
    In het algemeen zijn de thema’s waar Bakas zich op richt:
    -Megatrends Nederland
    -Megatrends Europa
    -Megatrends humor
    -De toekomst van God
    -The Future of Finance

    De pers is lovend over Bakas, hij staat dus niet voor niks  in de top-10 van meest geboekte sprekers van Nederland. Onlangs riep Vakblad Management Team hem  uit tot een van de 25 creatiefste Nederlanders en hij werd tot een van de invloedrijkste Nederlanders onder de 50 jaar uitgeroepen door innovatieblad Sprout.

    In Megatrends Nederland en Europa richt hij zijn focus dus op de toekomst van Nederland en onze rol in de wereld. Een sterk veranderende wereld met nieuwe supermachten en een voortdurende strijd tussen het westen en moslimfundamentalisten. In die context ondergaat ook Nederland diverse ingrijpende veranderingen. Niets om je druk over te maken, als je maar op de juiste manier anticipeert. Deze presentatie biedt een ieder inzichten, ideeën en inspiratie om zijn of haar leven, werk en leefstijl in te richten voor nieuwe tijden.

    [1] http://www.bakas.nl/tab/index.htm
     

    TRENDWATCHER II: Carl Rhode

    Carl Rhode 
           
    ‘’Signs of the Time’’

    De vijftig jaar oude Dr. Carl Rhode is een academisch opgeleide trendwatcher en een cultuur- sociologisch onderzoeker van beroep. Rhode leidt “Signs of the Time” en is een cultureel en sociologisch onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. 

    Dr. Carl Rohde heeft in de afgelopen twintig jaar een topreputatie opgebouwd als internationale trendwatcher met inhoud en diepgang. Als gerenommeerde trendwatcher leidt hij “Signs of the Time, een virtueel netwerk van trendwatchers en marktonderzoekers. Samen met andere leden van ‘’Signs of the Time’ onderzoekt Carl Rhode  naar de mentaliteitstrends van onze samenleving en van de toekomst. Er wordt samen met de honderden trendwatchers ,overal ter wereld, gerapporteerd over wat er ‘cool’ gevonden wordt binnen de verschillende doelgroepen in hun stad.[1] Het gaat hierbij om alle leeftijdscategorieën, dus ook 50+ers. Cool betekent hierbij niet zo zeer: hip, pijnlijk hip. Cool betekent meer aantrekkelijk en inspirerend met toekomstpotentieel binnen de eigen generatie

    Voor onze samenleving als geheel brengt Rhode daarnaast mentaliteitsveranderingen in kaart en ook voor generaties en doelgroepen daarbinnen. Bedrijven die gebruik maken van zijn lezingen, brainstorms en diensten zijn bedrijven als Microsoft, Unilever, Heineken, Wrangler, Adidas, BMW, het Rode Kruis en the International Council of Shopping Centres. Daarnaast maken ook communicatiebureaus en ministeries er gebruik van.[2]

    Trends waar Rohde veel mee werkt:
    -De metroseksualisering van de man (wereldwijd). Enerzijds nemen mannen meer vrouwelijk waarden (zoals meer en beter communiceren) en vrouwelijk gedrag over (zoals consumeren en shoppen). Daardoor willen ze juist anderzijds af en toe een stoer cowboy of Jack Ass moment.
    -De spagaat waarin veel vrouwen verkeren. Enerzijds hebben ze een indrukwekkende emancipatiebeweging uitgevoerd. Zij willen zich anderzijds ook sensueel en vrouwelijk blijven voelen en zelfs af en toe een Hello Kitty/Barbie moment hebben.
    -De opkomst en groei van de beleveniseconomie.
    -Wat het betekent om in een stress samenleving te leven en hoe één verlangen binnen die stress samenleving alle andere verlangens lijkt te domineren: Help Mij Te Ontstressen. ('Sleep is the new Sex'.)

    Naast de vele activiteiten die hij doet als trendwatcher verricht Rohde al jarenlang academisch gedegen onderzoek naar de 'soft spots' van diverse generaties, op de universiteit van Utrecht. Op de universiteit doet hij onderzoeken waarbij sociale- culturele “klimaatsveranderingen” centraal staan. De vragen Wat beweegt de consumenten tot het aanschaffen van bepaalde producten? Wat zijn de zwakke plekken van de consument? En wat fascineert of irriteert hen? spelen binnen deze onderzoeken een grote rol? Rhode verricht onderzoek naar de manier waarop je wetenschappelijke inzichten in consumentengedrag kunt gebruiken. [3] Voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden en de ontwikkeling van verschillende producten kan dit van belang zijn.

    Een aantal voorbeelden van doelgroepen die door Carl Rhode zijn onderzocht op collectieve verlangens, ambities, zorgen en interesses zijn:
    -De computergeneratie. Deze generatie is virtueel behendig maar ook eenzaam.
    -De huidige generatie jongeren. Boven gemiddeld gebekt en verslaafd aan de mobiele telefoon.
    -De gestreste eind twintigers en dertigers. Generatie van de overvolle agenda’s.

    Carl Rhode heeft een veelbelovende carriere als trendwatcher en onderzoeker achter de rug en heeft een goede reputatie opgebouwd. Maar voorlopig zal Carl dit voort blijven zetten. Sinds kort is hij bezig met het lesgeven aan de opleiding ‘Quality Life Style Studie’. [4] En daarnaast zal hij zijn werk binnen “Signs of the Time” en zijn overvloed aan andere werkzaamheden blijven voortzetten.

    18 mei 2011

    TRENDWATCHER III: Vincent Everts

    Vincent Everts

    ‘’Mijn passie is het geven van presentaties over de grote gevolgen van de nieuwe technologie in het bedrijfsleven en persoonlijk leven’’

    Wie is Vincent?
    Vincent is een trendwatcher, gepassioneerd spreker, consultant, partner bij InterimIC, eigenaar van PCzapper.tv, colomnist en recensent. Hij geeft, vanuit zijn rol als trendwatcher, met veel plezier presentaties en lezingen en daarnaast interviewt hij graag mensen en maak daar video reportages van... Kortom hij is een echte duizendpoot!

    Wat doet Vincent?
    Vincent geeft inspirerende presentaties, hij begeleidt brainstormsessies, vervult met plezier de rol van dagvoorzitter en participeer in strategiesessies.

    Vincent Everts is in 2007 door Management Team uitgeroepen als tiende van de “Top 25 beste sprekers van Nederland”.

    Van jongs af is hij geïnteresseerd in nieuwe technologie, en de invloed van hiervan op ons leven. Hij is een ware gadget fanaat, hij test deze op alle fronten en kijkt graag naar de mogelijkheden die deze bieden in organisaties.Hij is een man van vele interesses en probeer altijd van de laatste trends in technologieland op de hoogte te blijven.[1]

    Naast het geven van presentaties, moderenen van brainstorms en strategie sessies haalt hij ook veel voldoening uit het ‘echte’ ondernemen, schrijven van columns, maken van videoreportages en het interviewen van mensen. Hieronder een korte omschrijven van zijn bedrijven.

    PCzapper
    PCzapper is marktleider op het gebied van B2B2C internetvideo oplossingen. De internetvideoportal PCzapper.tv put uit een database met ruim 500.000 video’s afkomstig van meer dan 600 bronnen. Met een uniek Video Management Systeem biedt PCzapper de mogelijkheid aan iedere nieuwe of bestaande website relevante internetvideo toe te voegen. Momenteel gebruiken o.a. KPN, Ilse Media, Rabobank, XS4ALL, Greenpeace en @Home PCzapper technologie.[2]

    InterimIC
    Vincent is sinds 2003 partner bij InterimIC waar hij projecten doet voor o.a. NOS, Vodafone, EZ en KPN. Veel staat hierbij in het teken van innovatie acceleratie.



    TRENDS UIT HET VERLEDEN I: Emancipatie


    Megatrend
    De megatrend in de trendpiramide is emancipatie. Zoals velen weten is er in het verleden grote opkomst geweest van de emancipatie. De vrouwen kwamen steeds meer in opkomst om te strijden voor de gelijke rechten van de man en vrouw.
    Het traditionele rollenpatroon van de man die werkt en de vrouw die het huishouden doet ging steeds meer verschuiven.
    Maxitrend
    De maxitrend binnen de megatrend emancipatie is het onafhankelijker worden van de vrouw. Door het opkomen voor de gelijke rechten en het verschuiven van het traditionele rollenpatroon werd de vrouw onafhankelijker van de man. Meer vrouwen gingen werken en de mannen namen meer huishoudelijke taken op zich. De vrouw mocht steeds meer beslissingen gaan nemen zonder te gaan overleggen en kreeg dus langzamerhand meer verantwoordelijkheid.



    Microtrend
    De microtrend zijn vrouwen met een carrière. Vrouwen hebben bewezen net zo kundig te kunnen zijn als mannen. De onafhankelijkheid van de vrouw werd behaald op financieel gebied. Doordat de vrouw ook ging werken en carrière maakte konden ze goed voor zichzelf zorgen en werden zij op deze manier onafhankelijk van de man.
    Deze trend is nog steeds in ontwikkeling. Steeds meer vrouwen bouwen aan hun carrière om op topfuncties terecht te komen waar eerder alleen mannen werden geaccepteerd. Daarbij stijgt op dit moment het cijfer van de vrouwen die ervoor kiezen geen kinderen te nemen en het cijfer van mannen die hoofdverantwoordelijk zijn van het huishouden. [1]

    TRENDS UIT HET VERLEDEN II: Amerikanisering


    Megatrend
    De megatrend in de trendpiramide is Amerikanisering. Amerikanisering houdt in dat de bevolking Amerikaanse gewoonten overneemt. Deze trend speelt langer dan de meeste denken. Er wordt namelijk vaak gezegd dat de Amerikanisering begon na de Marshallhulp. [1] De Marshallhulp was cultureel gezien eigenlijk alleen een episode in de beïnvloeding van Europa door Amerika. De invloed was er dus al een lange tijd.


    Maxitrend
    De maxitrend binnen de megatrend Amerikanisering is dat de bevolking zich steeds met gaat identificeren met Amerika. Door de invloed van de Amerikanen in Europa zagen de Europeanen meer gelijkenis met de Amerikaanse gewoonten. Her identificeren begon en breidde zich alleen maar verder uit.

    Microtrend
    Een microtrend binnen deze trendpiramide is naar mijn mening Coca Cola.
    In 1886 werd de eerste cola, de Coca Cola, een imitatie door John Pempertion, van de Vin Mariani, bedacht. Coca-Cola bevatte aanvankelijk een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten. [1]Tot vandaag de dag blijft het recept voor Coca-Cola een van de best bewaarde geheimen ter wereld.
    De hype rondom Coca Cola was vlak na de tweede wereldoorlog het grootst. [2]Er gingen in het begin van de doorbraak verhalen wilde verhalen rond dat er stoffen als cocaïne in de drank zouden zitten. Dat soort producten waren in die tijd erg populair in Amerika dus de producten werden vanzelfsprekend ook populair onder de Nederlandse bevolking. Daar buiten was Coca Cola ook een drank die stond voor vrijheid.
    Naast de microtrend Coca Cola zijn er bijvoorbeeld ook de microtrends McDonald’s of Mickey Mouse op te noemen. Amerikanen kunnen tegenwoordig souvernirs uit eigen land kopen als ze bijvoorbeeld in Nederland zijn (denk aan blikopeners van Coca Cola, baseballpetjes of  t-shirts van Mickey Mouse).

    Er werd dankzij deze trend enorm tegen Amerika opgekeken. Het werd gezien als het land van alle
    mogelijkheden, het land waar alles kon. Het had dus iets stoers over zich, wat iedereen trok. 
    Amerika werd dus gezien als een voorbeeld voor de rest van de wereld.