Welkom



Welkom,


Deze blog heb ik ontwikkeld voor de differentiatieminor die ik volg. Ik zit in het eerste jaar van de opleiding Communicatie. In dit blok volg ik de cursus "Trendwatcher en Conceptontwikkelaar". Op deze blog zijn de individuele opdrachten die ik dit blok heb uitgevoerd te vinden. Veel tekst staat er op, dus veel leesplezier toegewenst!



  • Trendanalyse



  • Conceptontwikkeling


  • Conceptlancering


  • 5 juni 2011

    THEORIE: Conceptlancering

    Eigenlijk kun je stellen dat de conceptlancering het belangrijkste deel van het uiteindelijke succes (of geen succes) van een concept vormt. De conceptlanceringen is de start van het concept. Door middel van conceptlancering wordt je product of dienst dus op de markt gebracht. Zonder een goede verantwoording en promotie van het concept, kun je er bijna zeker van zijn dat het product of de dienst niet zal slagen.
    De lancering van een concept is niet alleen het concept op de markt brengen, er komt namelijk nog veel meer bij kijken. Er moet interesse worden gewekt en de mensen moeten worden overtuigd van het bestaansrecht van het concept. Het is dus eigenlijk het presenteren van het concept naar de extreme doelgroepen. Rijkenberg noemt het: “Het op de markt brengen van een gedachtegoed’’. [1]

    Het presenteren van je concept
    Een grote succesfactor is het zo goed mogelijk presenteren van je concept. Er kan gebruik worden gemaakt van een aantal manieren bij het lanceren van het concept. De communicatiemiddelen moeten natuurlijk goed uitgedacht zijn. Daarmee moet er geïnformeerd en overtuigd worden.
    Middelen die gebruikt kunnen worden zijn reclames, tv, radio of natuurlijk de krant of magazines. Al deze media zijn vaak erg duur en de kosten wegen vaak niet op tegen de succesheidsfactor. 

    Het verantwoorden van je concept
    De promotie is niet het enige wat van belang is. Het is ook van belang dat je je kan verantwoorden hoe het product tot stand is gekomen, wat het doel is en wat mensen er aan hebben.[2] Onzeker is men vaak in het begin bij nieuwe producten omdat ze het niet goed kennen. De consumenten kunnen worden geprikkeld door middel van een goede verantwoording en zullen zij eerder tot handelen worden aangezet.

    Onderdelen van conceptlancering
    In een lanceringsplan zijn vijf verschillende onderdelen[3]. De stappen worden hieronder besproken.

    Doelgroep vaststellen
    De keuze van een communicatiedoelgroep is erg belangrijk. Een duidelijk afgebakende doelgroep is echt een vereiste voor effectieve communicatie. Deze keuze heeft invloed op de beslissing wat wordt gezegd, hoe, waar, wanneer en door wie.

    Communicatiedoelstellingen bepalen
    Welke reactie men beoogt beslist men nadat de doelgroep is bepaald. Consumenten moeten worden overtuigd het product te kopen. Er namelijk verschillende fasen die een consument doorloopt voordat hij tot de daadwerkelijke aankoop overgaat. Het worden de fasen van koopbereidheid genoemd. De fasen zijn: bekendheid, kennis, waardering, overtuiging en aankoop.

    Een boodschap bepalen
    De daadwerkelijke boodschap wordt opgesteld nadat de gewenste reactie is bepaalt.
    Bij het opstellen van de boodschap moet men beslissen wat men wil zeggen (de inhoud van de boodschap) en hoe men het wil zeggen (de structuur en vorm van de boodschap).

    Het medium kiezen
     Het is na het bepalen van de boodschap tijd om het medium te kiezen. Er zijn ruwweg twee soorten communicatiekanalen: persoonlijke en niet-persoonlijke. Persoonlijke communicatiekanalen zijn kanalen via welke twee of meer personen direct met elkaar kunnen communiceren, zoals via de telefoon. Persoonlijke communicatiekanalen daarentegen zijn kanalen waarmee zonder persoonlijk contact berichten worden doorgegeven. Dit zijn de massamedia en georganiseerde evenementen. [4]

    Feedback verzamelen
     Als de boodschap eenmaal is verzonden, begint het onderzoek naar effect op de doelgroep. Men vraagt dan of de doelgroep zich de boodschap herinnert, hoe vaak men deze zag, welke punten men zich herinnert, wat men ervan vindt en hoe men tegenover het concept staat.

    Waarom conceptlanceringen mislukken
    Er zijn volgens Bronis Verhagen  vijf voornaamste redenen waarom conceptlanceringen mislukken. [5]

    1.Geen beter of uniek product
    De lancering zal waarschijnlijk mislukken als het product geen verbetering is ten opzichte van concurrerende producten. Je moet je voor de lancering goed afvragen wat het product onderscheidt van reeds bestaande producten.
    2. Slechte marketingstrategie
    De lancering zal uitlopen tot een mislukking wanneer de markt niet goed gesegmenteerd is en de strategie niet goed doordacht is waarop de marktsegmenten benaderd moeten worden. Een slechte reclamecampagne die qua thema en feeling niet aansluiten bij de gewenste doelgroepen is een gevolg van een slechte strategie.
    3. Kinderziekten
    Consumenten zullen snel afhaken en het concept slecht gaan vinden wanneer er na de lancering problemen ontstaan bij het product. Voordat een concept gelanceerd wordt moeten deze kinderziekten moeten weggewerkt. Het is vaak al te laat sls consumenten zich door de problemen moeten worsten. De consumenten haken dus af en de merknaam loopt imagoschade op.
    4. Reacties van concurrenten
    Er moet rekening gehouden worden met de reacties van concurrenten wanneer je als bedrijf een nieuw, vernieuwend product wil introduceren. Jouw bedrijf biedt wellicht wel het beste, nieuwste en meest vernieuwende product aan, maar met prijsverlagingen kunnen concurrenten winnen.
    Bij het opstellen van een marketingplan moet je daar dus goed op letten. De verschillende mogelijkheden moet er ingecalculeerd worden en de mate waarin de concurrentie zal reageren.
    5. Verkeerde timing
    Timing is erg belangrijk bij lancering. Sommige producten zijn namelijk al uit voordat ze geïntroduceerd worden. andere zijn juist het tegenovergestelde en zijn nog te futuristisch voor de massa. [6]

    Succesvollanceren
    Verhagen schrijft behalve de eerder beschreven redenen voor mislukking, ook de redenen tot succes. Als eerder is genoemd dat het selecteren van de doelgroep, het selecteren van de communicatiemiddelen en een duidelijke strategie belangrijk zijn. De vijf redenen die Verhagen geeft, zijn vooral vanuit de structuur van het bedrijf gedacht.[7]

    1.Focus op de markt
    Onderzoek is belangrijk. Want de wensen en behoeften van de klanten kunnen met  gedegen marktonderzoek gevonden worden. Er is grote kans op succes wanneer het onderzoek wordt gebruikt bij het introduceren van het nieuwe concept.
    2. Gebruik van de know-how van het bedrijf
    Wanneer een bedrijf zich richt op de activiteiten waarin bewezen is dat het goed is, leidt dat tot goede producten.
    3. Een superieur product
    Klanten willen een product daadwerkelijk kopen, wanneer je de concurrentie voor bent met een superieur product. Het succes is binnen handbereik, als het product of het concept net wat beter, meer vernieuwend of mooier blijkt te zijn.
    4. Een stimulerend ondernemingsklimaat
    Het ondernemersklimaat is erg van belang. Er is namelijk gebleken dat de bedrijven waarin werknemers op alle niveaus in de organisatie aangemoedigd worden om initiatief te nemen, vaker succesvol zijn.
    5. Een goed georganiseerd productontwikkelingsproces
    Succesvolle producten worden waargemaakt wanneer een bedrijf veel aandacht besteed aan het definiëren van de doelgroep, de wensen en behoeften van de klant en een zo gedetailleerd mogelijk productconcept. [8]

    Het is dus niet waar dat het slagen van het concept alleen afhankelijk is van een goed concept. Wat minstens zo belangrijk is, is het op de markt brengen van het concept. Een slecht concept kan op deze manier nog gered worden door een goed marketing-communicatieplan, mits er maar geen onwaarheden worden beloofd aan de mensen. Wat overigens helaas nog wel te vaak wordt gebeurd.




    [5] Trends herkennen, begrijpen, gebruiken, creëren. Fons Maenhoudt, ISBN-10: 9080740411 (2003)
    [6] Trends herkennen, begrijpen, gebruiken, creëren. Fons Maenhoudt, ISBN-10: 9080740411 (2003)
    [7] Trends herkennen, begrijpen, gebruiken, creëren. Fons Maenhoudt, ISBN-10: 9080740411 (2003)
    [8] Trends herkennen, begrijpen, gebruiken, creëren. Fons Maenhoudt, ISBN-10: 9080740411 (2003)

    GOEDE CONCEPTLANCERING: Crocs

    De Crocs!!!!! Wie kent ze nou niet?


    Crocs is een ontwerper, producent en retailer van het schoeisel voor mannen, vrouwen en kinderen.
    Iedereen heeft er zo zijn eigen mening over: de een vindt ze wel mooi en de ander vind ze verschrikkelijk. Toch zijn ze razend populair.

    Het concept
    Crocs Inc. is een Amerikaans bedrijf dat in juli 2002 werd opgericht door Lyndon Hanson, Scott Seamans en George Boedecker. [1] Het was bedoeld om lichtgewicht plastic schoenen te maken. Drie mannen popelde namelijk om de ultieme bootschoen uit te brengen die totaal vernieuwend en anders was. Oorspronkelijk waren de schoenen bedoeld als buitenschoenen vanwege het anti-slip effect. Crocs introduceerde het eerste model, de Crocs Beach, in november 2002 tijdens de Fort Lauderdale Boat Show. Een bootschoen gemaakt van gesloten cell materiaal (PCCR), met antislip, een brede functionaliteit en moderne styling. [1] De Crocs Beach is hiernaast op de afbeelding te vinden. 
    In 2007 heeft Crocs de handen ineen geslagen met een ander groot populair concern, Disney, om nog meer schoenen aan de man te brengen.[3]

    Je hebt een paar Crocs voor 40 euro en je hebt de keuze uit veel modellen en felle kleuren. Naast de twee modellen waarmee Crocs beroemd is geworden, heb je ook nog de keuze uit 25 andere modellen van Crocs-schoenen, slippers en zelfs laarzen. De schoenen zijn zelfs zo populair dat er zelfs filmpjes op Youtube te zien zijn van mensen over hun favoriete schoen. Deze unieke elementen maken Crocs schoenen ideaal voor vrijetijdskleding. Ook voor professionele en recreatieve toepassingen, zoals varen, wandelen, gastvrijheid en tuinieren. Ze zijn geschikt voor het hele gezin! De veelzijdige materialen helpen Crocs mee aan het succes en zorgt dat haar producten op de markt aangeboden kunnen worden voor een breed scala van consumenten.  

    De achterliggende trends
    Crocs heeft afgelopen jaren zo´n groei meegemaakt dat de gekleurde plastic klompjes nu zelf een trend zijn.  Maar wat waren nu eigenlijk de gedachtes achter het concept? De oprichters wilden lichtgewichten plastic schoenen maken, bestemd voor iedereen. Naar mijn mening was een van de achterliggende trends ‘Back to Basic’. Plastic is wel redelijk duur, maar toch een standaard materiaal. En het feit dat de schoenen voor iedereen bestemd moesten zijn, was de gedachten er naar mijn mening achter dat het helemaal niet erg is om met hetzelfde product te lopen. Het dus niet nodig om speciaal op zoek te gaan naar iets speciaals, wat niemand heeft. Doe maar lekker gewoon volgens de oprichters!

    Het succes
    Crocs worden inmiddels in meer dan 15.000 winkels verkocht in meer dan 125 landen wereldwijd, en dat binnen 4 jaar.[4] In Nederland worden Crocs vooral gedragen voor mensen die veel moeten lopen tijdens hun werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuispersoneel. Maar ook mensen die gemakkelijk willen lopen binnenshuis lopen graag op Crocs. Crocs zijn er tegenwoordig ook in ballerina’s, hakken en hippe laarzen, voor ieder wat wils. Dit is een goede reden van het succes. Er is voor iedereen een paar te koop! Ik weet alleen niet zeker of ik de crocs onder mijn gala jurk zal dragen…



    SLECHTE CONCEPTLANCERING: The Sing Off

    Het concept
    The Sing-Off is een televisieprogramma dat vanaf 12 maart 2011 voor het eerst op SBS6 uitgezonden werd. Een talentenshow waarbij zanggroepen het tegen elkaar op moesten nemen. [1]Juryleden uit het vak (René Froger, Karin Bloemen en Tjeerd Oosterhuis) zijn elke week aanwezig om hun mening te laten horen en de groepen van kritiek te voorzien. De kijkers stemmen voor hun favoriet, en de groep met de minste stemmen wordt naar huis gestuurd. De avonden werden gepresenteerd door Danny de Munk en Tooske Ragas.

    Het verschil met andere talentenjachten (naar zangtalent), is dat in deze show alles acapella gebeurt. Een al bestaande succesformule in een nieuw jasje zou je zeggen. Maar niets bleek minder waar. De show werd vroegtijdig van de buis gehaald als gevolg van tegenvallende kijkcijfers. Op 16 april 2011 was de finale aflevering, Gentel Voices ging er met de titel vandoor en kreeg ja ja.. een gastoptreden bij de Toppers.


    De achterliggende trends
    De zoveelste talentenjacht maar dan in een nieuw jasje. Dat was naar mijn mening waarschijnlijk het doel wat de producenten van dit programma voor ogen hadden. Talentontwikkeling zelf is natuurlijk een trend die al jaren speelt en het onderwerp van veel televisie programma’s van deze tijd. De makers wilden dus door de show geheel acapella te maken, anders op de trend in spelen dan er normaal wordt gedaan. Helaas kwam deze opzet niet duidelijk aan bij de kijkers thuis.

    Hoe kon het mislukken?
    Waarschijnlijk een samenhang van omstandigheden. Achteraf werd door kenners gezegd dat het programma niet geschikt was voor de doelgroep van SBS6. Als het op een andere zender uitgezonden zou worden, was het misschien anders gelopen voor het programma. Ook is het een gevaarlijk terrein omdat er al zoveel talentenshows zijn. Een nieuw concept binnen dit genre is lastig omdat mensen er op uitgekeken raken. Idols is een van de eerste talentshows die op televisie verscheen en dit is inmiddels bijna negen jaar geleden. Zoals in de theorie van conceptlancering is uitgelegd was het product dus niet uniek en goed genoeg tegenover de concurrenten. Ook was er natuurlijk sprake van kinderziekten. Mensen dachten vast ‘O nee, weer een talentenjacht..’ Met deze instelling van het publiek moet het programma wel erg goed zijn om hen te verrassen. Dat is helaas niet gelukt.

    Ondanks dat het concept goed bedacht is, is het toch een kleine flop geworden. Zo zie je dat een goede conceptlancering ook van groot belang is voor het succes van een product.

    THEORIE: Conceptontwikkeling

    Alles wat mensen voortbrengen komt vanuit gevoelens, vanuit gedachtes en vanuit persoonlijke kwaliteiten. Elke ontwerpdiscipline ontwerpt concepten, die al deze elementen in zich hebben.

    Of het nu gaat om een bloempot of om de aanleg van de HSL lijn. Als jij je bewust kunt worden van wat de kern is wat je wilt en deze mening of visie kunt overbrengen, dan is de uitwerking daarvan een vakmatige afspiegeling. [1]

    Wat is een concept
    De betekenis van 'concept' volgens van Dale:
    con•cept het; o -en opzet, plan; ontwerp

    Er wordt aangenomen dat het concept het uitgangspunt is voor een uitwerking. Ook het uitgangspunt voor vormgeving, de vormgeving van een product. Het is dus een idee wat vooral bedoelt is om een idee of een visie weer te geven. Het is erg belangrijk dat de mogelijke klant een goed gevoel heeft bij het concept.[2] Wanneer dat niet zo is, is er een grote kans dat het concept faalt. Er moet ook rekening gehouden worden met wat de markt vraagt, research is dus erg belangrijk.

    Als we het over conceptontwikkeling gaan hebben, is conceptontwikkeling een vooronderzoek.
    Een kwantitatieve inschatting kunnen maken van de verwachten productkosten, marktacceptatie, ontwerpkader en ontwerpkosten is het doel ervan. [3]

    Wie bedenken concepten
    Degene die concepten bedenken, worden conceptontwikkelaars genoemd. Een conceptontwikkelaar zou dus iemand zijn die voor een ander het uitgangspunt voor vormgeving onder woord en beeld brengt. Maar in de realiteit werkt vaak werkt een conceptontwerper ook voor zichzelf. Je moet talent hebben en natuurlijk creatief zijn. Veel conceptontwikkelaars werken bij grote bedrijven, dat is vanwege het budget.

    Wanneer is een concept geslaagd
    Er zijn goede en slechte concepten te onderscheiden.  Een goed concept is een concept met betekenis. Het is een idee wat je niet gemakkelijk vergeet. Een dergelijk concept onderscheidt zich vrijwel altijd doordat het uniek, nieuw en innovatief is.[4] Vaak is het communicatief ook goed opgebouwd.
    Vaak wordt geprobeerd op gevoelens in te spelen van de doelgroep. Op deze manier gaat de doelgroep over het concept nadenken en krijgt het concept betekenis voor de consument. Tegenwoordig is het door de moderne media technieken gemakkelijker geworden om de juiste consumenten te bereiken, maar daarbij is wel belangrijk dat de doelgroep geschikt is voor het concept.

    Een slecht concept mist echter enkele van deze belangrijke kwaliteiten. Wanneer de marketingmix verkeerd uitgevoerd wordt en dus de doelgroep niet goed bereikt wordt, is het zeer waarschijnlijk dat het concept niet zal slagen. Er zijn voor dit probleem verschillende verklaringen. Het kan zo zijn dat het concept verkeerd in beeld gebracht wordt, zodat het niet interessant lijkt. Of het kan zo zijn dat de conceptontwerpers de verkeerde doelgroep hebben aangewezen. [5]

    Waarom bescherm je een concept
    Het beste bescherm je een concept met auteursrecht, wat in het Engels ook wel copyright wordt genoemd. Artikel 1 van Auteurswet gaat als volgt:

    “Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” [6]


    Het houdt dus in, zodra jij degene bent die creativiteit aan het concept heeft gegeven, bezit jij het auteursrecht. Je concept dient wel waarneembaar te zijn, dat is een voorwaarde. Het moet dus zijn voorzien van jouw naam en schriftelijk vastgelegd. Er zijn twee manieren waarop je kunt bewijzen dat een concept echt van jou is:
    Ten eerste kan je een aangetekende brief naar jezelf toe sturen, waarin je het concept beschrijft.
    Ten tweede kan je naar de belastingdienst gaan om een stempel te halen, waarmee je vastlegt aan wie en vanaf welke datum het auteursrecht van dat specifieke concept, op jouw naam staat. [7]

    In Nederland is dit copyright niet echt nodig, maar wil je toch je eigen concept bevestigen dan kun je gebruik maken van één van de twee bovenstaande manieren.